a

27 черв. 2010 р.

AMD

AMD

Advanced Micro Devices, Inc (AMD) ( [2] ) американська багатонаціональна компанія з виробництва напівпровідникових базується в м. Саннівейл, штат Каліфорнія, яка розробляє комп'ютерних процесорів і відповідних технологій для комерційних і споживчих ринків. Основні продукти включають мікропроцесори, чіпсет материнської плати з, вбудований процесор з і графічних процесорів для серверів з, робочих станцій та персональних и и комп'ютері, і процесорних технологій для портативних пристроїв з, цифрове телебачення, автомобілі, ігрові консолі з і інших вбудованих систем додатків.

AMD є другим за величиною у світі постачальник мікропроцесорів на базі x86 архітектури., А третій за величиною постачальник графічних процесорів. Вона також володіє 8,6% від Spansion, постачальник енергонезалежній флеш-пам'яті. [3] У 2009 році AMD місце посідає дев'яте місце серед виробників напівпровідників з точки зору доходів. [5]

Історія компанії




Advanced Micro Devices була заснована 1 травня 1969 групою колишніх керівників з Fairchild Semiconductor, в тому числі Джеррі Сандерс III, Ед Терні, Джон Кері, Свен Сімонсен, Джек Гіффорд і трьох членів від команда Гіффорд, Франк Ботте, Джим Джайлз, і Ларрі Стінгер. Компанія починала виготовлення логічних схем, а потім увійшов у бізнес чіп пам'яті в 1975 році. У тому ж році він представив реверс-інжиніринг клон Intel 8080 мікропроцесора. Протягом цього періоду, AMD також розроблені і виготовлені серії біт-скибочку процесорних елементів (Am2900, Am29116, Am293xx), які були використані в різних конструкціях міні-ЕОМ.

За цей час, AMD спробував обійняти сприймається зрушення у бік RISC своїми AMD процесорів 29К, і вони намагалися диверсифікувати графікою і звуковими пристроями, а також EPROM пам'ять. Він мав деякий успіх у середині 1980-х років з AMD7910 і AMD7911 "Світ Chip" ФСК модем, одним з перших пристроїв, які multistandard охоплює як Белл і CCITT тонн зі швидкістю до 1200 бод або напівдуплексний режимі повного дуплексу 300/300. AMD 29К вижив, як вбудований процесор і Spinoff Spansion AMD продовжує вносити в галузі флеш-пам'ять. AMD вирішила перейти передач і зосередитися тільки на Intel-сумісних мікропроцесорів і флеш-пам'яті, ставлячи її у пряму конкуренцію з Intel для x86 сумісних процесорів і флеш-пам'яті вторинному ринках.

AMD оголосила про злиття з ATI Technologies на 24 липня 2006. AMD заплатила $ 4,3 млрд готівкою і 58 мільйонів акцій своїх акцій на загальну суму 5,4 млрд. доларів США. Злиття завершено 25 жовтня 2006 [7] і ATI тепер є частиною AMD.

Як повідомлялося в грудні 2006 року, що AMD, разом з його головним конкурентом у графічній індустрії Nvidia, отримали повістки з міністерства юстиції щодо можливого порушення антитрестівського законодавства в галузі відеокарти, в тому числі акт про встановлення цін. [9]

У жовтні 2008 року AMD оголосила про свої плани дати поштовх розвитку виробничих операцій у вигляді багатомільярдних спільне підприємство з передовою технологією Інвестиційний Ко, інвестиційної компанії, створеної урядом Абу-Дабі. Нове підприємство називається GlobalFoundries Inc. Це дозволить AMD сконцентруватися винятково на проектування мікросхем. [11]

Процесор ринкової історії



[12]

IBM PC і архітектури x86

[13]
У лютому 1982 року AMD підписала контракт з Intel, стає ліцензованим другого джерела виробник 8086 і 8088 процесорів. IBM хоче використовувати Intel 8088 в IBM PC, але політика IBM у той час було вимагати принаймні два джерела для своїх чіпів. AMD пізніше підготувала Am286 за тією ж схемою, але Intel скасував угоду в 1986 році і відмовився передати технічні деталі i386 частини. AMD Intel оспорюване рішення про скасування угоди і виграв в арбітражі, але Intel оскаржує це рішення. Довгий правовий спір після, який закінчується в 1994 році, коли Верховний суд штату Каліфорнія на стороні AMD. Наступні правові спори, в центрі від того, AMD не мають юридичного права на використання похідних у мікрокоду Intel. В умовах невизначеності, AMD була вимушена розробити "чистої кімнаті" версії коду Intel.
У 1991 році AMD випустила Am386, його клон Intel 386 процесор. Він прийняв менш ніж через рік для компанії продати мільйон примірників. Пізніше Am486 був використаний ряд великих оригінальний виробник обладнання, в тому числі Compaq, а також довела свою популярність. Інший Am486 основі продукту, Am5x86, продовжував успіх AMD в якості альтернативного ціни низькі. Однак, як продукт цикли скорочуються в комп'ютерній індустрії, процес зворотного проектування продукції Intel стала все менше життєздатною стратегією для AMD.

K5, K6, Athlon, Duron, Sempron і

[14]
перший в AMD в будинку-x86 процесор K5 яка була розпочата в 1996 році. [16] "К" було посилання на "Kryptonite", який з комічним знання книги, був єдиним речовиною (радіоактивні шматки його рідної планети), які можуть завдати шкоди Супермен, чітке посилання на Intel, які домінували на ринку в той час, як "Супермен". [18] Цифра "5" належить до п'ятого покоління процесорів, які Intel представила, як Pentium, оскільки США товарних знаків і патентне відомство постановив, що просто цифри не можуть бути товарними знаками.

У 1996 році AMD придбала NexGen спеціально для своїх прав на Nx серії x86-сумісних процесорів. AMD дав команду NexGen розробляти свої власні будівлі, залишила їх самих, і дав їм час і гроші на переробку Nx686. У результаті процесор K6, представив у 1997 році. Хоча K6 був заснований на Socket 7, варіанти, такі як K6-2/450 були швидше, ніж Intel в Pentium II (процесор шостого покоління).

K7 був сьомого покоління AMD в процесорах x86, що робить свій дебют на 23 червня 1999, під торговою маркою Athlon. На відміну від попередніх процесорів AMD, вона не може використовуватися на материнських платах, як же Intels "через проблеми, пов'язаних з ліцензуванням у Слот 1 роз'єм Intel, і замість цього використовувати слот роз'єм, прив'язаних до шини процесора Alpha. Duron була більш низька вартість і обмежена версія Athlon (64 Кб, а не 256KB L2 кеш), у 462-контактний втульчатие PGA (Socket A) або припаяні безпосередньо на материнській платі. Sempron була випущена більш низькою ціною Athlon XP Duron замінити в розетку епоху PGA і з мігрували вгору, щоб усі нові розетки до AM3.

На 9 жовтня 2001 Athlon XP був випущений, після чого Athlon XP з 512 КБ L2 кешу на 10 лютого 2003. [20]

Athlon 64, Opteron і Phenom



[21]
K8 був серйозний перегляд K7 архітектури, найбільш примітних особливостей є додавання 64-розрядні розширення набору інструкцій x86 (офіційна назва AMD64), включення на кристалі контролер пам'яті, а також здійснення надзвичайно високої продуктивності "точка-точка з'єднання називається HyperTransport, як частина архітектури Direct Connect. Технологія була розпочата в якості сервера Opteron орієнтованих процесорів. [22] Незабаром після цього вона була включена в продукт для настільних ПК, фірмові Athlon 64. [23]
AMD випустила перший двоядерний Opteron, x86-серверів на базі процесорів від 21 квітня 2005. [24] Першого робочого столу основі двоядерного процесора сім'ї Athlon 64 X2-прийшов через місяць. [25] На початку травня 2007 року, AMD відмовилася від рядка "64" у своїх двоядерних настільних продуктів брендинг, всі Athlon X2, применшуючи значення 64-розрядних обчислень в процесорах час майбутнього поновлення участь деякі поліпшення мікроархітектури, і зсув цільового ринку від основних настільних систем цінувати двоядерних настільних систем. AMD також почала випускати двоядерні процесори Sempron на початку 2008 року тільки в Китаї, фірмову назву Sempron 2000 серії, з більш низькою швидкістю HyperTransport і менше кеша L2, таким чином, компанія завершує своїх двоядерних портфель продуктів для кожного сегменту ринку.

Останні архітектура мікропроцесорів AMD, відомий як K10, став наступником K8 мікроархітектура. Першими процесорами, випустила на цій архітектурі були введені на 10 вересня 2007, що складається з 9 чотириядерних процесорів третього покоління процесорів Opteron. За цим пішло процесор Phenom для настільних ПК. K10 процесорів прийшла в двох, трьох-жильний, [26] і чотирьохядерні версії з усіма ядрами на одному померти. Новим кодовою назвою платформи "Спайдер" був випущений використання нових процесорів Phenom, а також R770 GPU і 790 GX / FX чіпсеті AMD 700 чіпсет серії. Це була побудована в 65-нм і, отже, неконкурентоспроможним з Intel, які вже досягло менше і менше енергії 45-нм вузла.

У січні 2009 року AMD випустила нову лінійку процесорів Phenom II називали, поновлення первісного Phenom побудований з використанням 45 нм техпроцесу. Поряд з цим прийшло нове кодове платформи "Дракон", які використовували новий процесор Phenom II, ATI R770 GPU з GPU R700 сім'ї, а також 790 GX / FX чіпсеті AMD 700 чіпсет серії.Це відбулося в подвійний, потрійний і четирех'ядерних процесорів варіант, все з використанням тієї ж померти з ядер відключено для потрійний і подвійний версії ядра. Це вирішити питання, які спочатку були Phenom у тому числі низькою тактової частоти, невеликий кеш-пам'яті L3 і помилка Cool'n'Quiet, що зниження продуктивності. Це ціни і продуктивності конкурувати з Intel в середині діапазону високих Core 2 Quads. Процесор також розширення пам'яті контролера Phenom, дозволяючи йому використовувати DDR3 в новому рідної AM3 сокет, зберігаючи сумісність з AM2 +, роз'єм, призначений для Phenom, а також дозволяє використовувати пам'ять DDR2, яка була використана з цією платформою. У 2010 нових Phenom II Гексу-ядерний процесор під кодовою назвою Thuban "був звільнений. Це зовсім новий померти на основі шести-ядро "Istanbul" процесорів Opteron. Це буде частиною нових ентузіастів AMD платформи під кодовою назвою "Лев", використовуючи новий процесор Phenom II, новий чіпсет AMD 800 чіпсет серії і ATI "Сайпресс" GPU від Евергрін (GPU сімейства) GPU серії.

Маньї-Кур і частини Лісабона сервер буде випущений в 2010 році. Маньї-Кур частина прийде в 8 до 12 ядер і частини Лісабона прийде в 4 і 6 частини ядра. Маньї-Кур орієнтований на продуктивність, а частина Лісабона орієнтована на високу продуктивність на ват споживаної потужності. Маньї-Кур є MCM (Multi-Chip Module) з 2 Гексу-ядро "Istanbul" частини Opteron. Це дозволить використовувати новий сокет G34 для двох-і чотириядерних процесорів сокета і, отже, будуть продаватися як Opteron 61xx серії процесорів. Лісабон використовує роз'єм C32 сертифікований для подвійного використання одного сокета або використовувати тільки гніздо і, отже, будуть продаватися як Opteron 41xx процесорів. Вони будуть побудовані на 45 нм техпроцес КНІ.

Злиття

[27]
Після злиття AMD і ATI, під кодовою назвою Fusion ініціативу було оголошено, що зіллються процесора і GPU на деяких з своїх чіпів початкового рівня, в тому числі мінімальний 16 провулок PCI Express посилання для розміщення зовнішньої PCI Express периферійні пристрої, усуваючи тим самим вимога чіп північного мосту повністю з материнської плати. Ця ініціатива буде побачити деякі з обробки спочатку зробили на процесор (наприклад, з плаваючою точкою групи операцій) переміщений на GPU, який краще оптимізований для розрахунків, таких як групи з плаваючою точкою розрахунків. Це називається, як на AMD Застосування обробки установка (ЗСУ). [29] AMD перейде на модульної методології розробки під назвою "M-SPACE", де два нових процесорних ядер під кодовою назвою "бульдозер" і "Bobcat" буде випущений в 2011 року.
Хоча дуже мало попередньою інформацією існує навіть у технології AMD аналітик день 2007, обидва ядра якого повинні бути побудовані з нуля. Бульдозер основних зосереджені на 10 Вт до 100 Вт продукції, з оптимізацією продуктивності на ват споживаної енергії показники і високопродуктивних обчислень і включає нещодавно оголосив XOP, FMA4 і CVT16 інструкції, [31] в той час як основні Бобкат буде зосереджена на 1 Вт до 10 Вт продукції, враховуючи, що основною є спрощеною x86 основних знизити енергоспоживання. Обидва ядра зможуть включати повний DirectX сумісних GPU основних (и) під лейблом Fusion, або як самостійні продукти, як спільні цілі процесора.

Ллано буде першим ЗСУ бути звільнені, орієнтованих на ринок мейнстріму. [32] Це буде включати процесор і GPU на одному кристалі, а також функції північного мосту, а також розміщатися на нові терміни AMD як сокета "AM3 r2" з пам'яттю DDR3. Це, однак, не на основі нового ядра бульдозер і в дійсності, буде схожий на поточний Phenom II "Денеб", яка виступає як процесора процесора AMD кінці високі-до виходу нових 32-нм.

Бульдозер відкривається два цілих ядер здатний обробляти цілі і одна плаваючою комою (FPU). Це буде видно по ОС, як два ядра, і всі 32 нм AMD нового 2011 високого класу настільних систем і серверів частини буде побудований на ньому, в тому числі Замбезі і орочі для робочого столу і Інтерлагос та Валенсії для ринку серверів.

Інші платформи і технології

AMD чіпсетів

[33]
Перед запуском процесорів Athlon 64 в 2003 році, розроблений AMD чіпсета з процесорами для їх охоплюють K6 і K7 поколінь процесорів. Чіпсети AMD включати-640, AMD-751 і AMD-761 чіпсетів. Ситуація змінилася в 2003 з виходом Athlon 64 процесорів, а AMD вирішила не подальшого проектування своїх чіпсетів для своїх процесорів для настільних ПК при відкритті настільної платформи, щоб дозволити іншим фірмам для розробки наборів мікросхем. Це і є "Відкрита платформа ATI, SiS і VIA розробляють свої власні чіпсет для процесорів Athlon 64, а потім Athlon 64 X2 і Athlon 64 FX процесорів, у тому числі платформи Quad FX чіпсеті Nvidia.
Ініціатива пішла далі з випуском серверних процесорів Opteron AMD, як зупинити розробки серверних чіпсетів в 2004 році після виходу AMD-8111 чіпсет, і знову відкрив серверна платформа для фірм розробити чіпсети для процесорів Opteron. На сьогоднішній день, Nvidia і Broadcom, належать розробки фірми сервера чіпсети для процесорів Opteron.

Так як компанія завершила придбання ATI Technologies в 2006 році, фірма отримала команда розробників для чіпсетів ATI, які раніше розробив Radeon Xpress 200 і Radeon Xpress 3200 чіпсетів. AMD потім перейменований в чіпсети для процесорів AMD під AMD фірмового стилю (наприклад, CrossFire Xpress 3200 Чіпсет був перейменований в AMD 580X CrossFire чіпсетом). У лютому 2007 року AMD оголосила про першу маркою AMD чіпсет з 2004 року з виходом чіпсета AMD 690G (раніше під кодовим ім'ям RS690 розвитку), орієнтованих на IGP обчислювальних мейнстріму. Це був перший галузі для здійснення HDMI 1.2 порту на материнських платах, доставка більше мільйона одиниць. Хоча ATI були спрямовані на звільнення чіпсет Intel, цей план був переглянутий і кадастрів Radeon Xpress 1250 (під кодовою назвою RS600, продаються під брендом ATI) було продано 2 виробників, Abit і ASRock. Хоча AMD стану фірми будуть як і раніше виробляє чіпсети Intel, Intel не надав ліцензію [34] ФСБ ATI.

На 15 листопада 2007, AMD оголосила про нову портфоліо чіпсетів серії AMD 7-ї серії чіпсетів, покриття з ентузіастів-графіка сегмента багатьох цінувати IGP сегмента, щоб замінити AMD 480/570/580 і чіпсетів AMD 690 чіпсетів серії маркування перших ентузіастів AMD мульти-графічного чіпсета. Дискретних графічних чіпсетів були розпочаті 15 листопада 2007 як частина платформи під кодовою назвою Spider робочого столу, а також чіпсети IGP були представлені на більш пізній час у навесні 2008 року як частина платформи під кодовою назвою Колесо воза.

AMD також повернутися до чіпсетів ринку серверів з наступного покоління AMD 800S серії чіпсетів сервер, який повинен бути випущений в 2009 році терміни.

AMD Live


[35]
AMD LIVE! є маркетинговою ініціативою платформи фокусування електроніки сегмент споживачів, з нещодавно оголосив Активний ініціативи ТБ для потокового відео в Інтернеті з веб-відео послуги, такі як YouTube, в AMD Live! PC, а також пов'язаних цифрових телевізорів, а також схема екосистеми сертифікованих периферійних пристроїв для зручності клієнтів, щоб визначити периферійне устаткування для AMD Live! систем цифрового дому, називається "AMD Live! Готово ". [36]

AMD Quad FX платформи

[37]
AMD Quad FX платформи, будучи крайней Платформа для справжніх ентузіастів, дозволяє більш двох процесорів для підключення через HyperTransport, що аналогічні установки для двопроцесорних (2P) серверів, за винятком використання буферізованние пам'яті / зареєстрованих модулів DIMM пам'яті і материнської плати сервера , поточні установки включає в себе два Athlon 64 FX -70 серії процесорів, а також спеціальні плати. AMD штовхнув платформу для Бурхливі вимагає за те, що AMD називає "megatasking" для справжніх любителів, [38] можливість робити більше завдань на єдину систему. Платформа оновлюється з появою процесорів Phenom FX, і наступне покоління чіпсетів RD790, відомий під кодовою назвою FASN8 ".
Комерційні платформи

Перший сервер AMD і робочих станцій платформи після придбання ATI намічено на 2009 випустила терміни. Під кодовою назвою Fiorano, серверних процесорів AMD в першій мультиплатформовий після придбання ATI складається з AMD SR5690 SP5100 сервер + чіпсет, що підтримує 45 нм, під кодовою назвою Шанхай Socket F + процесорів і пам'яті DDR2 зареєстрованих. Майбутні поновлення включають платформу Маранелло підтримку 45 нм, під кодовою назвою Стамбул, Socket G34 процесорів з пам'яттю DDR3. On-процесорної платформи єдиної платформи під кодовою назвою Каталонії складається з під кодовою назвою Suzuka 45 нм чотирьохядерні процесори AMD з SR5580 + чіпсет SP5100 і DDR3 підтримки. [39]
x86 віртуалізації AMD, продовження на 64-розрядної архітектури x86 називається AMD Virtualization, також відомий за абревіатурою AMD-V, а також іноді називають по кодовою назвою "Pacifica". AMD процесори використанням Socket AM2, Socket S1 і Socket F AMD Virtualization включити підтримку. AMD Virtualization також підтримується два випуски (8200, 2200 і 1200 серії) процесорів Opteron. Третього покоління (8300 і 2300 серії) процесорів Opteron побачите оновлення в технологію віртуалізації, зокрема, віртуалізація індексації Rapid (також відомий під назвою розвитку Вкладені Таблиці), разом з Tagged TLB і пристроїв Виняток вектор "(DEV).

AMD також сприяє "AMD I / O технології віртуалізації" (також відомий як IOMMU) для віртуалізації введення / виводу. [41] IOMMU специфікації AMD, була оновлена до версії 1.2. [43] Специфікація описує використання архітектури HyperTransport.

AMD комерційної ініціативи включають в себе наступне:

AMD Трійці, забезпечує підтримку віртуалізації, забезпечення безпеки та управління. Ключові особливості включають AMD-V технології, під кодовою назвою Пресідіо Trusted Computing технологічної платформи віртуалізації введення / виводу й керування відкритого розділу. [44]
AMD Raiden, майбутніх клієнтів схожий на PC Джек [46] для підключення через мережу до блейд-серверів для центрального управління, щоб зменшити клієнта форм-фактор розмірів з AMD функції Трійці.
Torrenza, співпроцесор з підтримки через сполук, таких як HyperTransport, як PCI Express (хоча більше уваги був включений HyperTransport співпроцесори), а також відкриття сокета архітектури процесорів інших виробників, ВС і IBM серед підтримки консорціуму з чуток POWER7 процесорів буде сокет- Сумісність з процесорами Opteron майбутньому. Цей крок зробив конкурент Intel відповіла з відкритим від шини (ФСБ) архітектури, а також Дженесео, [48] проект співпраці з IBM для співпроцесорів підключений через PCI Express.
Різні сертифікованих програм системи та платформи: AMD комерційного Stable Image Platform (ДЦП), а також програми AMD Validated Server, AMD True Server Solutions, AMD Barebone-температурними протестованих платформ AMD і Validated Server Програма, надаючи сертифікованих систем для бізнесу від AMD.
Шпалери на робочий платформ

Починаючи з 2007 року, AMD, Intel наступні, почав використовувати кодове с для своїх настільних платформ, таких як Spider або дракона. Платформах, на відміну від підходу Intel, буде оновлюватися кожен рік, поклавши увагу на платформі спеціалізації. Платформа включає в себе компоненти AMD процесорів, чіпсетів, графіки ATI і інші функції, але як і раніше відкритий підхід платформи, і ласкаво просимо компоненти інших виробників, таких як VIA, SiS і Nvidia, а також обладнання для бездротових мереж продукту.
Оновлення платформа включає в себе здійснення IOMMU віртуалізації введення / виведення з 45 нм покоління процесорів і чіпсетів AMD 800 серії в 2009 році. [49]

Вбудовувані системи

[50]
У лютому 2002 року AMD придбала Алхімія Semiconductor його Алхімія лінійці процесорів MIPS для портативних і портативний плеєр ринку засобів масової інформації. На 13 червня 2006, AMD офіційно оголосила, що лінія повинна була бути передана Raza Microelectronics, Inc, що спеціалізується на розробці процесорів MIPS для вбудованих додатків. [52]

У серпні 2003 року AMD, також обирають бізнес Geode, який спочатку був Cyrix MediaGX від National Semiconductor з метою розширення своєї існуючої лінії вбудованих процесорів x86 продукції. У другому кварталі 2004 року вона створила ряд нових малопотужних Geode NX процесори на базі архітектури K7 Торобред зі швидкістю вентилятора процесора [53] і [54] і [55] процесора з вентилятором в TDP 25 Вт. Ця технологія використовується в різних вбудованих системах (Casino ігрових автоматах і кіосках клієнта, наприклад), кілька проектів UMPC на ринках Азії, а також OLPC XO-1 комп'ютер, недорогий ноутбук призначений для розповсюдження серед дітей у розвиваються країнах по всьому світу.

За останні пару років AMD впроваджує 64-бітові процесори в свої вбудовані продуктову лінійку, починаючи з процесорів Opteron AMD. Спираючись на високу пропускну здатність включений через HyperTransport і архітектури Direct Connect цих класових серверні процесори були орієнтовані на високі цілі і телекомунікаційних системах зберігання даних. У 2006 році AMD додала AMD Athlon, AMD Turion і Mobile AMD Sempron процесори Завдяки вбудованому лінійки продуктів. Використовуючи той же 64-бітний набір інструкцій і архітектури Direct Connect, як AMD Opteron, але на більш низьких рівнях влади, ці процесори добре підходять для різних традиційних вбудованих додатків. Протягом 2007 та в 2008 році AMD продовжує додавати як одноядерні Mobile AMD Sempron і Athlon AMD процесори і двоядерні процесори AMD Athlon X2 і AMD Turion процесорів Завдяки вбудованому продуктову лінійку і пропонує вбудовані 64-розрядні рішення, починаючи з 8W TDP мобільних AMD Sempron і Athlon AMD процесорів для безвентиляторний дизайн до багатопроцесорних системах використання багатоядерних процесорів AMD Opteron всі допоміжні довше стандартного доступності. [56]

У квітні 2007 року AMD оголосила про випуск M690T інтегрованих чіпсетів графіки для вбудованих рішень. Це дозволило AMD запропонувати повний спектр процесорів і наборів мікросхем рішень, спрямованих на вбудовуваних додатків, що вимагають високої продуктивності в 3D і відео, такі як нові цифрові товарні знаки, в кіосках і точках продажу додатків. M690T послідувало M690E спеціально для вбудованих додатків, які зняли ТБ-вихід, який вимагає Macrovision ліцензування OEM-виробників, а також включена вбудована підтримка подвійного виходу TMDS, що дозволяє з двома незалежними інтерфейсами DVI.

Flash технології

[57]
Незважаючи на відсутність видимих для широкої публіки, ніж її бізнес процесора AMD також світовий лідер в області флеш-пам'яті. У 1993 році AMD створила 50-50 партнерство з Fujitsu називається FasL і об'єднані в нову компанію під назвою FasL ТОВ у 2003 році. Спільне підприємство фірма стала публічною під токарів SPSN в грудні 2005 року, AMD акцій знизиться до 37%.
AMD вже не бере безпосередню участь у ринку пристрої флеш-пам'яті в даний час, як AMD уклала угоду без конкурсу, за станом на 21 грудня 2005, з Fujitsu і Spansion, відповідно до якого було вирішено не прямо або побічно брати участь у бізнес, який виробляє або приналежності автономної напівпровідникових приладів (у тому числі один чіп, чіп або декількох пристроїв системи), що містить тільки флеш-пам'ять. [59]

Мобільні платформи


[60]
AMD почала платформи в 2003 році, спрямованих на мобільних комп'ютерів, але з меншою кількістю реклами і рекламні схеми, дуже мало було відомо про платформу. Платформу для мобільних Athlon 64 або мобільних процесорів Sempron.

У рамках "Краще дизайн" ініціативи, відкритої мобільної платформи, оголосила лютому 2007 року з оголошення загальної доступності травня 2007, поставляється разом з 65-нм технологічному процесу Turion 64 X2, і складається з трьох основних компонентів: процесора AMD, графіки або з Nvidia або ATI Technologies, яка також включає в себе інтегрованою графікою (IGP), а також бездротові рішення підключення Atheros, Broadcom, Marvell, Qualcomm або Realtek.

Платформи "Пума" і Turion Ultra процесора був випущений на 4 червня 2008. У майбутньому AMD планів чотирьохядерні процесори з 3D-графікою можливостей (Fusion), який буде запущений в 2011 році, як Сабіна / платформи Fusion.

Інші ініціативи

50x15, цифрових технологій, при цілеспрямованої 50% населення світу буде підключатися через Інтернет за допомогою доступних комп'ютерів 2015 року.
Green Grid, [62] заснована на AMD спільно з іншими засновниками, таких, як IBM, Sun і Microsoft, досягати більш низьким енергоспоживанням для мереж. Intel явно не простежується від консорціуму, коли вона була створена, і, нарешті, вступив на початку 2007 року. [64]
Під кодовою назвою SIMFIRE тестування сумісності інструменту для настільних і мобільних архітектура системного устаткування (DASH) відкритої архітектури.
Програмне забезпечення

Розширення для програмного забезпечення паралельності (XSP), спрямовані на прискорення програм, що дозволяють багатопоточних і багатоядерних процесорів, оголосила в техніці Analyst Day 2007. Одна з ініціатив, обговорили з серпня 2007 року світ Weight Profiling (LWP), забезпечення внутрішньої монітор з апаратної середовища виконання, спостерігати інформацію про виконання процесу і допомогти ре-дизайн програмного забезпечення буде оптимізований для роботи з багатоядерними і навіть кілька багатопоточних програм. Іншою є продовженням Streaming SIMD Extension (SSE) набір інструкцій SSE5.
AMD вносить свій внесок в проекти з відкритим кодом, включаючи роботу з Sun Microsystems для підвищення OpenSolaris і ВС xVM на платформі AMD. [66] AMD також веде власну Open64 розподілу компілятор і сприяє її зміни назад у громади. [68]
У 2008 році AMD випустила низькорівневого програмування для його характеристики з GPU, і працює з X. Org Foundation розробки драйверів для відеокарт AMD. [70] [72]
Інші проекти з відкритим вихідним кодом AMD AMD включають бібліотеки продуктивності і AMD Core Math Library.
Технології від ATI

Після поглинання ATI, AMD реструктуризації деяких продуктів склади обох компаній. Деякі продукти були бренду під маркою AMD, в тому числі Imageon для мобільних телефонів і з мобільних пристроїв, Xilleon для побутової електроніки (цифрові телевізори), чіпсет ATI Xpress (для чіпсетів AMD) для процесорів AMD платформи і GPGPU обчислювальних складу FireStream, раніше відомий як Процесор AMD Stream. Деякі інші зберегли використання ATI брендингу, у тому числі лінії Radeon графіки і чіпсети для процесорів Intel.
Виробництво і виготовлення

[73]
З тих пір, як в Spinoff у виробництві рослин AMD на початку 2009 року GlobalFoundries несе відповідальність за виробництво процесорів AMD.

GlobalFoundries головні виробничі потужності мікропроцесорів знаходяться в Дрездені, Німеччина. Крім того, з високим ступенем інтеграції мікропроцесорів виробляються в Тайвані зробив сторонніх виробників під суворим ліцензії AMD. Між 2003 і 2005 роках збудував другий завод з виробництва ( [74] 90 нм техпроцес SOI) в тому ж комплексі, з тим щоб збільшити кількість фішок, вони можуть виробляти, таким чином, стають більш конкурентноздатними з Intel. Новий завод отримав назву "Fab 36" на знак визнання 36 років AMD здійснює свою діяльність, і досягли повного виробництва в середині 2007 року. Fab 36 була перейменована в Fab 1 в Spinoff виробничого бізнесу AMD в ході створення GlobalFoundries. У липні 2007 року AMD оголосила про те, що вони завершили перетворення Fab 1 Модуль 1 з [75] до 65 нм. Потім вони перенесли свої фокус на 45 нм перетворення. [76]

Корпоративний справи

Партнерство

AMD використовує стратегічні партнерські відносини підприємців до подальшої його інтереси бізнесу, а також для вирішення панування Intel і ресурсів.
Партнерства між AMD і процесорів Alpha Инк розвинених HyperTransport, "точка-точка з'єднання стандарту, який був переданий органом з стандартизації промисловості для остаточного доопрацювання. Зараз він широко використовується в сучасних процесорів AMD сумісних материнських плат.

AMD також сформували стратегічне партнерство з IBM, згідно з яким AMD отримала кремнію на ізоляторі (SOI) технології виробництва, а також докладні рекомендації з реалізації 90-нм, партнерство було оголошено AMD буде продовжений до 2011 року по 32 нм і 22 нм виробництво відповідних технологій . [77] Крім того, AMD є слабо співпрацює з кінцевих користувачів таких компаній, як HP, Compaq, Asus, Alienware, Acer, Івшемі технології, Dell і ряд інших, щоб сприяти поширенню процесора і об'єм продажів.

На 18 травня 2006, Dell оголосила, що вона буде розгортати нові сервери на базі чіпів AMD Opteron в кінці роками, що поклало кінець ексклюзивні стосунки з Intel. Dell також почали пропонувати AMD Athlon X2 чіпів в своїх настільних складу у вересні 2006 року.

AMD також спонсором Scuderia Ferrari Marlboro F1 Team з 2002 року і Discovery Channel Pro Cycling команди з 2004 року, в 2009 році AMD також стала спонсором Джерсі розширення USL команди Остін Ацтекс FC.

Тяжби з Intel

[78]
AMD має довгу історію судових розглядів з колишнім партнером і творець x86 Intel. [80] [82] [84]
У 1986 році Intel порушила договір у нього з AMD, щоб вони могли виробляти Intel мікро-чіпів для IBM; AMD подала в арбітраж в 1987 році і арбітр вирішив на свою користь AMD в 1992 році. Intel оскаржує це, і справа потрапила до Верховного суду штату Каліфорнія. У 1994 році цей суд залишив у силі рішення арбітра і відшкодування збитків за порушення контракту.
У 1990 році Intel навів дії авторських прав нібито незаконне використання його 287 мікрокоду. Справа була в 1994 році за участю присяжних рішення для AMD і її право на використання мікрокоду Intel у своїх мікропроцесорів через покоління 486.
У 1997 році Intel подала позов проти AMD і Cyrix корпорації за зловживання терміну MMX. AMD і Intel врегульовано, з AMD визнаючи MMX, як товарний знак Intel, Intel і AMD надання прав на ринку AMD K6 MMX процесор.
У 2005 році після розслідування, Японії Федеральна комісія з торгівлі знайшли Intel винним по цілому ряду порушень. На 27 червня 2005, AMD виграла антимонопольне справу проти Intel в Японії, і в той же день, AMD представила широкій антимонопольного скаргу Intel в США Федеральний окружний суд в штаті Делавер. У скарзі стверджується, систематичне використання таємних знижок, спеціальні знижки, погроз та інших засобів, які використовуються для блокування Intel процесори AMD від світового ринку. З початку цієї акції, суд виніс з порядком великих виробників комп'ютерів, включаючи Acer, Dell, Lenovo, HP і Toshiba.
У листопаді 2009 року, Intel погодилася виплатити AMD $ 1.25bn і продовжити п'ять років патентні крос-ліцензійної угоди в рамках операції з врегулювання всіх невирішених правових суперечок між ними. [86]
Події та публікації

Хоча AMD часто відмовляє в наданні інформації про майбутні продукти і плани, вона проводить щорічні Дні технологій аналітик (часто скорочується до "Analyst Day"), щоб виявити і пояснити ключових технологій майбутнього, і представити план офіційних технології С. Захід відбудеться в середині року, називається "Технологія Analyst Day", з його основним акцентом на майбутніх технологій і тенденцій. [87] Кінець року подія називається "Фінансовий Analyst Day" і акцентує увагу на фінансові показники компанії за попереднім роком. [88]
На додаток до цих подій, AMD також випускає друковану пресу. Публікації включають AMD прискорити та припинено AMDEdge. Прискорення журналу AMD, спочатку опубліковано через Ziff Davis Media, присвячений малого і середнього бізнесу та бізнес-додатків, в той час як AMD прикордонного зосереджена на загальних технологій від AMD. З Ziff Davis Media подала до розділ 11 Кодексу про банкрутство захисту, прискорення журналу AMD був опублікований через IDG. AMD також електронний бюлетень з сприяти її сервер орієнтованих процесорів Opteron і пов'язаних з ними бізнес-рішень.