a

25 вер. 2010 р.

Критика Windows Vista

Критика Windows Vista

Windows Vista, операційна система Microsoft випустила в у листопаді 2006 року отримав значну критику експертів і користувачів. Через проблеми з безпекою даних, продуктивності та активації продукту Windows Vista стала предметом цілого ряду негативних оцінок різних груп.

Безпека

У лютому 2008 року Bitlocker було показано, що вразливими для нападу холодної завантаження. [5] За даними дослідників, ризик може бути зменшений шляхом налаштування двофакторної аутентифікації (наприклад, PIN завантаження у зв'язку з TPM), шляхом відключення потужності в режимі очікування та використання обладнання, яке записує пам'яті під час POST, якщо операційна система не закрили чисто .
Контроль облікових записів користувачів

Наступні питання були підняті [6] [7] про новий User Account Control (UAC) технології безпеки: багато сторонніх програми третього не дотримуватися принципу найменших привілеїв, і тому повинні бути запущений в якості адміністратора, викликавши UAC підказки . Протягом деякого часу, Microsoft рекомендує, щоб програми бути написані для роботи в якості стандартного користувача. Тим не менше, оскільки майже всі користувачі є адміністраторами за умовчанням в попередніх версіях Windows, багато розробників помилково передбачається, що їх застосування буде завжди виконувати з цими привілеями, або не регресії перевірили свій код помилки LUA. [9] Microsoft додала файл і технологію віртуалізації реєстру, а також сумісності додатків прокладки зі скорочення кількості цих застарілих програм, які викликають UAC на екрані. [11]
Контроль облікових записів користувачів можна відключити через Панель управління, однак це також відключає розділення повноважень функції, такі як Internet Explorer 7 в захищеному режимі, який залежить від UAC для його роботи, і є ризик кладучи вміст файлів, які були раніше віртуальні, повертаючись до первісної встановленої версії цих файлів.

Вимога Підписування драйверів

64-розрядні версії Windows Vista дозволяє тільки підписаних драйверів для установки в режимі ядра; ця функція не може бути легко відключена системним адміністратором С. [13] [15]
Для того, щоб водій повинен бути підписаний, розробнику доведеться або платити Microsoft для водія повинен бути випробуваний WHQL тестування Microsoft в [17] , або, якщо WHQL тестування не є обов'язковим, щоб купити "Програмне забезпечення Видавець сертифікату" [19] , з яким підписати водія.

Після критики / претензії були зроблені щодо цієї вимоги:

що це дозволяє знизити в сумісності Vista застарілого обладнання [21]
що він забороняє експерименти з аматорських співтовариства. [23] Необхідні сертифікати Authenticode для підписання Vista драйвери дорогими і недоступними [25] для малих розробників, як правило, близько $ 400-500/year (від VeriSign).
що воно може існувати не тільки з міркувань безпеки, а також для забезпечення управління цифровими правами політики, особливо у відео Шлях охоронюваним [26] .
Непідписані драйвери, спочатку може бути встановлена за допомогою засобів, що входять в Vista, [28] , а також деяких утиліт сторонніх розробників, таких як Atsiv. [30] Проте Microsoft закрила цих способів виправлення KB932596 с, [32] який входить до Service Pack 1. Microsoft стверджує, що використання суворої обробки водій означає більше безпеки, в той час як критики [33] відзначають, що мало, якщо взагалі безпеки нападу проявляється в програмне забезпечення, драйвери, які майже завжди написано виробників обладнання.

Розробники UltraDefrag скаржаться на цю функцію, так як запобігає їх водій (ultradfg.sys) від навантаження. [36]

Дефекти в пам'ять захисту

Експерти з безпеки Олександр Сотіров і Марк Дауд розробили методику, яка обходить багато хто з нових гарантій захисту пам'яті в Windows Vista, такими як Address Space Layout рандомізації (ASLR). Результатом цього є те, що який-небудь вже існуючих помилок переповнювання буфера, що в Vista, раніше не експлуатаційні через таких функцій, тепер може бути використано зловмисниками. [38] [40] Це саме по собі не уразливості: як Сотіров зазначає: "Те, що ми представили це недоліки в механізм захисту.Він як і раніше вимагає атакується системи, щоб мати уразливості. Без присутності уразливості ці методи не дуже [виконати що-небудь] ". [42] Сотіров уразливості і Дауд використовувати у своїй статті як приклад було 2007 анімований курсор помилка, CVE -2007-0038.

Один дослідник безпеки (Dino Dai Zovi) стверджував, що це означає, що він "повністю гра закінчена" для забезпечення безпеки Vista. [44] , хоча Сотіров спростував, заявивши, що "статті, присвячені безпеки Vista як" зламаний "або" пропав, 'з' unfixable уразливості 'повністю відповідає дійсності.Одним з пропозицій, які я бачив у багатьох дискусій було те, що люди повинні просто використовувати Windows XP. Дійсно, в XP багато хто з цих захистів ми в обхід [такі, як ASLR] навіть не існує ". [45]

Цифрове управління правами

Ще одна поширена критика стосується впровадження нових форм управління цифровими правами (DRM) в операційній системі, зокрема, Відео Шлях охоронюваним (ПВП), яка включає такі технології, як з високою пропускною здатністю Digital Content Protection (HDCP) і Image Constraint Token ( ІКТ). Ці функції були додані в Vista з-за угоди між Microsoft і великих студій Голівуду. [48] Це буде стосуватися, серед іншого, відтворення захищеного контенту на HD DVD і Blu-ray диски, але він не буде включений принаймні до 2010 року.
Охоронювані Відео Шлях мандатів, що шифрування має використовуватися щоразу, коли зміст позначене як "захищені" поїде на посилання, де воно може бути перехоплено. Це називається доступної користувачеві шини (UAB). Крім того, всі пристрої, які вступають в контакт з преміум-контенту (наприклад, відеокарти), повинні бути сертифіковані Microsoft. [49] Перед початком відтворення всіх пристроїв, що беруть участь перевіряються по апаратних Функціональність Scan (HFS), щоб перевірити, якщо вони є справжніми і не були підроблені. Пристрої мають вимкнути або штучно погіршити якість будь-якого сигналу заходів, які не захищені HDCP. Крім того, Microsoft веде глобальний список оглядів пристрої, які були скомпрометовані. Цей список поширюється на ПК через Інтернет за допомогою звичайних механізмів оновлення. Єдиний ефект від скасовано водія функції є те, що на високому рівні захищеного контенту не буде грати, а всі інші функції, включаючи низький рівень чіткості відтворення зберігається. [50] [51]

Відомі критики

Пітер Гутман, експерт з питань безпеки комп'ютера з Університету Окленда, Нова Зеландія, випустила офіційний документ [53] , в якому він ставить такі запитання щодо цих механізмів:
Додавання шифрування номери пристроїв робить їх більш дорогими, витрати, які передаються користувачеві.
Якщо заходи не вважаються достатньо захищений медіа-індустрії, то навіть дуже дороге устаткування може вимагатися, щоб вимкнути (наприклад, S / PDIF-основі високого класу звукові карти).
Деякі нові з високою роздільною здатністю моніторів не HDCP-включений, навіть якщо завод-виробник може стверджувати зворотне.
Додаткові складнощі виробляє системи менш надійні.
Оскільки не захищених файлів мультимедіа, не підпадають під нові обмеження, користувачі можуть одержати привід для видалення захисту для того, щоб переглянути їх без обмежень, що первинна мета перемогти зміст у схемі захисту.
Механізми захисту, таких, як відключення або таких, що принижують гідність, видів діяльності, можуть бути викликані помилково або зловмисно, мотивуючи відмову в обслуговуванні ".
Скасування драйвер пристрою, який широко застосовується такий захід, що різке Гутмана сумніви Microsoft коли-небудь насправді робити це. З іншого боку, вони можуть бути змушені через їх правових зобов'язань кіностудії.
Стів Гібсон Гібсон Research Corporation заявила під час свого Security Now! показати, що він згоден з Пітера Гутмана в принципі, і те, що він пропонує, фактично точний опис того, що можна знайти в специфікації від Microsoft. [55]

Free Software Foundation провела кампанію під назвою "BadVista" проти Vista на цих підставах.

Реакція на критику

Ед Ботте, автор Windows Vista Inside Out, опублікував три частини блозі, який спростовує багато з претензій Гутмана. [57]
Ед Ботте критику можна резюмувати наступним чином:

Гутман нібито побудував свій документ за застарілою документації від Microsoft і джерела уживаних Інтернеті.
Гутман нібито цитати вибірково з специфікації Microsoft.
Гутман нібито робив ніяких експериментальних працювати з Vista, щоб довести свою теорію. Замість цього він робить помилкові припущення, а потім спекулює дико про їхні наслідки.
папери Гутмана, в той час, як представив серйозних досліджень, насправді всього лише думка шт.
Технологія письменник Джордж Оу стверджує, що в документ Гутмана залежить від ненадійних джерел і що Гутмана ніколи не використовував Windows Vista для перевірки його теорії. [59]

Гутман відповів як Ботте і НУ в одній з наступних статей., [61] в якому говориться, що центральний теза в статті Гутман не була спростована і відповіді Ботте є "дезінформацією"

Microsoft опублікувала в блозі на "Двадцять питань (і відповіді)" на Windows Vista Content Protection, маючи намір спростувати деякі аргументи Гутмана. [63]

Пола Сміта, Microsoft MVP, написав у відповідь на папері Гутмана, в якому він лічильників деякі з його аргументів. [65] Зокрема, він говорить:

Microsoft не винен у цих заходів. Компанія була вимушена зробити це, кіностудіями.
Шлях охоронюваних відео не буде використовуватися довгий час. Існує говорять, що угода між Microsoft і Sony, що Blu-Ray дисків не буде мандата в області захисту принаймні до 2010, можливо, навіть 2012. [67]
Vista не деградують або відмовитися від гри існуючі засоби масової інформації, компакт-диски або DVD. Охоронюваних шляхів дані, тільки якщо захищену контенту вимагає цього.
Користувачі інших операційних систем, таких як Linux або Mac OS X не буде мати офіційний доступ до цього преміум-контенту.
Microsoft також зазначив, що зміст механізмів захисту існують в Windows ще в Windows Me. [69]
Апаратні вимоги та показники

За словами Microsoft, "майже у всіх ПК на ринку сьогодні буде працювати Windows Vista", і багато комп'ютерів, що продаються після 2005 здатні працювати Vista. [71] [73] [75]
Багато що обладнання, яке працює в XP не працює, або працює погано в Vista, завдяки компанії виходять з бізнесу, відсутність зацікавленості у підтримці старого обладнання, а також зміни в драйвері моделей. [77] З пакетом оновлення 1 для Vista називається виправити багато з цих проблем. [79]

Швидкість

'S Hardware Том опублікованими в січні 2007 року, які показали, що Windows Vista виконується типових програм повільніше, ніж Windows XP з тією ж апаратної конфігурації. [81] Десять з 15 застосування тестів, які показали ефективність крапель не вважають радикальні зміни дизайну в Vista. Standard Performance Evaluation Corporation (SPEC або), творець таких випробувань, йдеться, що такі "результати не слід порівнювати, що утворюються під час роботи Windows XP, навіть якщо тестування проводиться з тією ж апаратної конфігурації." SPEC визнає, що Apple до яблук порівняння не може бути в таких випадках, як один виконану's Hardware Том, називаючи такі дослідження "невірний порівняння". [83] У двох випробуваннях за участю реальних додатків, WinRAR і Adobe Photoshop, Vista була швидше на 21,8% і 5,5% відповідно. Решта три критерії застосування показав незначне розходження між XP і Vista, як з вказівкою призводить менше 2% серед 3.

Файл експлуатаційні характеристики

Коли перший випущений в листопаді 2006, Vista виконуються операції з файлами, такі як копіювання і видалення більш повільними темпами в порівнянні з іншими операційними системами. Великий примірників, необхідних при переході з одного комп'ютера на інший, здавалося важкою або неможливою без обхідних шляхів, таких як за допомогою командного рядка. Ця нездатність ефективно виконувати основні операції з файлами приваблює сильну критику. [86] Після 6 місяців, Microsoft підтвердила існування цих проблем, випустивши спеціальну продуктивність і надійність поновлення [88] який пізніше був поширений через Windows Update, і включається до складу Service Pack 1. [90]
Тим не менш, один тест повідомили показати, що при одночасному підвищенні продуктивності в порівнянні з вихідною версією Vista, пакетом оновлень 1 не призводить до збільшення рівня продуктивності, що і Windows XP. [92] Разом з тим, що планові показники були допитані в рамках інших ZDNet. Ед Ботте та запитання колег методи його і дає орієнтири, які спростовують результати. [94]

Швидкодія ігор

На початку життєвого циклу в Vista, багато ігор показали падіння в рамках курсу в порівнянні з ситуацією в Windows XP. [96] [98] [101] Ці результати були значною мірою наслідком незрілості графіки Vista з переробки з драйверами одиниці, і вище Системні вимоги для Vista себе. [103] [105]
Деякі недавні критеріїв наводить на думку, що, за станом на середину 2008, Vista SP1 тепер нарівні з Windows XP в плані продуктивності гри. [107] Тим не менш, розробники ігор, рекомендовані вимоги до пам'яті на Vista все ще вище (зазвичай подвійний), ніж на XP. [109] [111] [114]

Роздування програмного забезпечення

Висловлювалися побоювання, що Windows Vista може містити
Роздування програмного забезпечення. Виступаючи в 2007 в університеті
Іллінойс, відомий інженер Microsoft Ерік Траут
сказав: "Багато людей думають про Windows, оскільки це великий,
роздутою операційної системи, і це може бути справедливим
характеристика, я до сих пір. Він сказав, що,
"За своєю суттю, ядра, і компоненти, які складають
дуже ядро операційної системи, насправді досить
порядок. " [116]
Колишній редактор PC World Ед Ботте висловив скептицизм
про претензії роздуватися, відзначивши, що майже кожен
операційної системи, Microsoft ніколи не був проданий
піддається критиці як "роздуті", коли вони перший вийшов, і навіть ті
в даний час розглядається як повна протилежність, наприклад
як MS-DOS. [119]

Vista здатна позов

Два споживачів Microsoft подала до суду в США Федеральний суд нібито "Windows Vista Capable" маркетингова кампанія була приманкою і перемикач тактика деяких комп'ютерах спочатку встановлений з Windows XP може бути запущений тільки Vista Basic, а в деяких випадках вони не працювати, навіть у Vista Basic користувачем прийнятною швидкості. У лютому 2008 року суддя Сіетл надано класу дій, відповідні статусу, що дозволяє всім покупцям у класі для участі в справі. [120] [122]
Дата виходу документів у справі, а також презентації Dell в березні 2007 року обговорили останні зміни в Windows Vista що дозволило апаратних бути сертифіковані, що потребують модернізації з метою використання Vista, і що відсутність сумісні драйвери змушені постачальників обладнання для аварійної з питань ", коли Vista було розпочато. [123] [124]
Це був один з декількох запуску Vista оцінки, включені в 158 сторінок розпечатав документів.
Ноутбук батареї

З новими можливостями Vista, критика спливли про використання батареї в ноутбуках працює Vista, яка може змити акумулятор набагато швидше, ніж Windows XP, скорочення часу роботи акумулятора. [127] З Windows Aero візуальні ефекти вимкнено, батареї дорівнює або менше, ніж Windows XP системи. [130] "З виходом нової операційної системи та її нові можливості та більш високі вимоги, більш високі енергоспоживання нормальний", а Річард Шим, аналітик IDC зазначила, що "коли Windows XP вийшла, це правда, і, коли Windows 98 прийшов з, це правда. " [133]
Працює з

Значні проблеми спливли з іншим програмним забезпеченням під управлінням Vista. За даними Gartner, "Vista була наполегливої побоювання, в деяких випадках доведено, що багато існуючих додатки повинні бути переписані для роботи в новій системі." [135]
Cisco повідомили, як кажуть, "Vista буде вирішити багато проблем, але для кожної дії, є реакція, а також непередбачені побічні ефекти і мутації. Мережі можуть стати більш крихкими. " [137] За словами PC World ", проблем із сумісністю програмного забезпечення, помилка турботи зберегти бізнес від переходу на Microsoft в новій ОС." [139] Посилаючись на "заклопотаність з приводу вартості та сумісності", Державний департамент Сполучених транспорту заборонено робочих переходу на Vista. [141] Університет Піттсбурга медичний центр, сказав, що розгортання (в Vista) значно відстає від графіка, тому що "кілька ключових програм як і раніше не сумісні, в тому числі хворий програмного забезпечення планування." [143]
За станом на липень 2007 року налічувалося понад 2000 програм випробування [145] , які сумісні з Vista. Microsoft опублікувала список застарілих програм, які відповідають їх "Працює з Windows Vista" спочатку стандарти, програмне забезпечення [147] , а також перелік програм, які відповідають їх більш жорсткими "Сертифіковано для Windows Vista" стандартів. [149] Проте за станом на липень 2007, проблем із сумісністю програмного забезпечення, все ще перешкоджають ухваленню Vista. [151] Microsoft випустила Application Compatibility Toolkit 5.0 додаток для мігруючих Vista-несумісних додатків, в той час як рішення для віртуалізації VirtualBox, Virtual PC 2007 або тих, від VMware також може бути використана в якості останнього засобу для продовження роботи Vista-несумісних додатків під попередніми версіями Windows.

Microsoft також надає Радник по переходу на Tool (. NET повинен бути встановлений і потрібне підключення до Інтернету), які можуть бути використані на існуючі системи XP драйвера прапор і питання сумісності заявки до переходу на Vista. [153]

Видалення оголосив функції

Microsoft також піддавалася критиці за видалення деяких серйозно обговорювали такі функції, як нового покоління Secure Computing бази травня 2004, WinFS в серпні 2004, Windows PowerShell в серпні 2005 року (хоча це і був випущений окремо від Vista до звільнити Vista, і в даний час включені У наступник Vista, Windows 7), Підтримка SecurID травня 2006, на комп'ютер синхронізації PC в червні 2006 року. [156] Початковий "три кити" в Vista були радикально змінені, щоб досягти дату релізу. [158]
Ціноутворення

світових цін Microsoft про Vista зазнала критики з боку багатьох, як занадто дорогий. [160] [162] [164] Різниця в ціні з однієї країни в іншу істотно відрізнятися, особливо якщо врахувати, що копію Vista можуть бути замовлені і відправлені по всьому світу зі Сполучених Штатів, це може заощадити від $ 42 (€ 26) і $ 314 (€ 200). У багатьох випадках різниця в ціні значно більше, ніж було у випадку з Windows XP. У Малайзії, ціни на Vista це близько RM799 ($ 244 / € 155). [166]
За поточним обмінним курсом, Великобританія споживачі можуть платити майже у два рази їх колегами зі Сполучених Штатів для того ж програмного забезпечення. [168]
[169]

З моменту випуску Windows Vista в січні 2007 року Microsoft знизила роздрібні і оновлення цін точки Vista значно. Спочатку Vista Ultimate продавалися за ціною $ 399. і Vista Home Premium на $ 239. Ці ціни з тих пір була знижена до $ 319 і $ 199 відповідно. [171]

Захисту програмного забезпечення платформи

Vista включає в себе розширений набір анти-копіювання технологій, заснованих на в Windows Genuine Windows XP Переваги, званий захист програмного забезпечення платформи (SPP). [173] У першій версії Windows Vista (без Service Pack 1), одним з основних компонентів цього була режимі обмеженої функціональності, який увійшов, коли він виявив, що користувач "не вдалося активації продукту", або, що їх копія "визначені в якості підроблених або не справжнім. " [175] Технологія була описана в Microsoft білого паперу таким чином:
[176]
Це був підданий критиці за те, що занадто драконівські, [178] [180] особливо з урахуванням недосконалою помилково-позитивних запис від імені попередника SPP, [182] , і принаймні один часовий недоступності сервера перевірки яких, як повідомляється прапором багато законні копію Vista і XP, як "Non-Genuine", коли Windows Update буде "реєстрація" і не "підтвердження" виклик. [184] [186]

SPP був значно змінений у Windows Vista Service Pack 1. Замість режимі обмеженої функціональності, установка Vista лівої неактивовану протягом 30 днів надає користувачеві кінь ширма, пропонуючи їм активувати операційну систему, коли вони увійти в систему, зміни робочого столу на твердих чорний колір кожну годину, і періодично попереджає користувачем про програмне забезпечення підробки з повідомленням повітряних куль. Крім того, поновлення класифікуються як факультативний, не можуть бути неактивовану копію Vista. [188] Microsoft стверджує, технічні бюлетень, що містить більш детальну інформацію про активації продукту для Vista. [190]

Продаж показник інфляції

За даними галузевих джерел, за станом на кінець липня 2008 Windows XP, як і раніше продаватися краще, ніж Windows Vista, особливо в бізнесі продажів. За даними HP, Microsoft це неетично, маніпулювання і роздування Windows Vista обсягів продажів. [192] [194] Менеджер HP наводиться в АПК:
[195]
Windows Ultimate Extras

Windows Vista Ultimate користувачі можуть завантажити ексклюзивний Windows Ultimate Extras. Ці доповнення були випущені набагато повільніше, ніж очікувалося, і тільки 4 доступна, починаючи з серпня 2009, майже три роки після Vista була випущена, що викликало негативну реакцію деяких користувачів, які оплачуються додатково в основному для обіцяв доповнень. [197] [199] [201]
Баррі Гофф, директор Windows Vista Ultimate щодо держав, які Microsoft, що вони несподівано затримується випустити кілька додаткових, але що "Microsoft планує випустити набір додаткових Windows Ultimate Extras, що він упевнений, буде радувати своєю пристрасною Windows Vista Ultimate клієнтів. " [203]
"Vistaster"

[204]
Vistaster це гра слів до стихійних лих і Vista. Термін був придуманий, як зневажливо замінити власне ім'я операційної системи Vista. Використання цього терміну популяризував його використання на Таємний щоденник Стів Джобс, [206] Технологія та поп-культури комедійної блог, де автор пише Деніел Лайонс в персоні засновника корпорації Apple Стів Джобс. Це використання з посиланням на провал Vista для задоволення продажів і очікування задоволеності клієнтів. Лайонс опублікував і статті в Forbes використовуючи термін, [208] і незабаром узяв в міжнародних засобах масової інформації: "Жорнал ді нотісіаш, [210] Радіо електронної Televisão Португалії, [212] "Насьйон" [214] Чосон ільбо ", [216] 163.com. [218]