a

30 вер. 2010 р.

Критика Windows XP

Критика Windows XP

Для критики застосування деяких або всіх версій Microsoft Windows, див Критика Microsoft Windows.
[0]
[1]
Критика Windows XP угод з питань безпеки, продуктивності і наявністю активації продукту, які є специфічними для операційної системи Microsoft Windows XP.
Питання безпеки

Windows XP була піддана критиці за його уразливості до переповнювання буфера и і її чутливості до шкідливим програмам, таким як віруси, троянів і черв'яків. Микола Petreley для Регістра відзначає, що "Windows XP була перша версія Windows, щоб відобразити серйозні зусилля, щоб ізолювати користувачів системи, так що користувачі мають свої власні файли і обмеженими привілеями системи". [3] Проте, користувачі, за замовчуванням отримати обліковий запис адміністратора, який забезпечує необмежений доступ до основ системи. Якщо обліковий запис адміністратора буде зламана, немає межі для управління, який може бути пред'явлений протягом PC. Windows XP Home Edition також відсутня можливість керувати політикою безпеки і відмовляє в доступі до Локальні користувачі та групи корисності.
Microsoft керівництво заявили, що випуск оновлень безпеки, що часто призводить до поширення подвиги проти тих же недоліків, як крекери з'ясувати, які проблеми патчі виправити, а потім здійснювати напади на незахищені системи. Наприклад, в серпні 2003 Blaster хробака експлуатації уразливості присутні в кожному застарілих установки Windows XP, і була здатна скомпрометувати систему, навіть без втручання користувача. У травні 2004 року хробака Sasser розповсюдження за допомогою переповнення буферу в віддалених Дана послуга на кожній установці. Патчі для запобігання обидва цих відомих черв'яків вже був випущений Microsoft. Більш широке використання послуг Pack 2 та більш широке використання персональних брандмауерів можуть також сприяти тому, щоб такі черв'яки рідше. [5]

Багато нападу на Windows XP системи приходять у вигляді троянського коня вкладення електронної пошти, в яких містяться хробаки. Користувач, який намагається відкрити файл вкладення можуть стати мимовільною причиною інфікування свій власний комп'ютер, який потім може по електронній пошті черв'як більшій кількості людей. Відомі черв'яки такого роду, які інфіковані Windows XP системи включають в себе Mydoom, Bagle і Netsky. Для того, щоб перешкодити користувачам запускати такі програми, Service Pack 2 включає в себе додаток виконання служби, яка фіксує походження файли, завантажені з Internet Explorer або отримане у вигляді вкладення в Outlook Express. Якщо користувач намагається запустити програму завантажили з ненадійного зони безпеки, Windows XP з пакетом оновлень 2 запропонує користувачеві попередження.

Шпигунського та рекламного ПЗ є постійною проблемою в Windows XP і інші версії Windows. Spyware також турбота про Microsoft відносно пакет оновлення; Баррі Гофф, менеджер по продукції групи в Microsoft, сказав, що деякі шпигунські може призвести до комп'ютерів заморожувати після установки Service Pack 2. [7] У січні 2005 року Microsoft випустила безкоштовну бета-версія Windows Захисник яка видаляє шпигунське і рекламне програмне забезпечення з комп'ютерів.

Windows XP пропонує кілька корисних посібників, таких, як Windows Update, яке може бути встановлено до установки оновлення безпеки автоматично, і вбудований брандмауер. Якщо користувач не встановлює оновлення протягом тривалого часу після значок Windows Update відображається в панелі інструментів Windows автоматично встановить їх і перезавантажте комп'ютер сам по собі. Це може призвести до втрати збережених даних, якщо користувач відійшов від комп'ютера, коли всі оновлення встановлюються. З пакетом оновлень 2 дозволяє включити брандмауер за замовчуванням. Він також додає, збільшилася захисту пам'яті, щоб операційна система скористатися перевагами нових технологій і виконувати, вбудований в процесори, такі як AMD64. Це дозволяє Windows XP, щоб запобігти деяким подвиги переповнення буферу.

Користувальницький інтерфейс і продуктивність

[8]
Критики стверджують, що за замовчуванням Windows XP користувальницький інтерфейс (Luna) додає візуальні перешкоди і відходів, місця на екрані, пропонуючи ніяких нових функцій і працює повільніше. Прихильники нового інтерфейсу хвалити його завдання-орієнтована характер і автоматична угруповання пов'язаних вікон на панелі завдань, а також автоматичне приховування значків невикористаних в системному треї, щоб уникнути плутанини, а також відзначити, що в номінальному вираженні більш системні вимоги Windows XP дозволяє йому легко справитися із збільшеним попитом обробки. При зміні меню "Пуск" і відключити тематізаціі, можна повернутися до інтерфейсу Windows Classic. Це трохи швидше, [9] , але може вважатися менш візуально привабливим.

Найменший доступ користувачів (LUA) Помилки

Виправлена помилка LUA є сценарій, в якому користувачам з обмеженими правами не можуть виконувати певні дії, які вони повинні бути в змозі виконати. Наприклад, LUA користувачі не можуть змінити часовий пояс під Windows XP. Це повинно бути дозволено, тому що часовий пояс, що Windows XP виводить користувачеві просто косметична, а не такий же, як фактичний час, витрачений операційної системи. Крім того, Windows XP не дозволяє "Дата і час діалоговому вікні" Властивості для перегляду в режимі тільки для читання користувачем, LUA, який не має дозволу на зміну системного часу. Причина цього полягає в тому, що Windows інтерпретує Годинник реального часу даних (BIOS часу), а за місцевим часом, так що зміна часового поясу призвести до зміни параметрів обладнання, яка заборонена для неавторизованих користувачів. [11]
LUA помилок силу багатьом організаціям дозволити кінцевому користувачеві з більш високий рівень доступу, ніж це мало б бути необхідної відповідно до принципу найменших привілеїв. [12] Ці користувачі, отже, піддаються більшому ризику при використанні таких програм, як Internet Explorer, так як будь-який шкідливий код орієнтації уразливість в Internet Explorer також зможуть скористатися цим підвищеним рівнем доступу. Додати-на інструменти існують, що вирішення цього шляхом обмеження доступу конкретних процесів (наприклад, Internet Explorer, так і всього робочого столу), що й основний або обмежених користувачів. У разі suDown людини може бути підвищений до адміністратора для одного процесу, коли це необхідно.

Антимонопольне проблем

У світлі United States v. Microsoft випадку в результаті чого Microsoft звинуваченням у незаконному зловживають своєї операційної системи монополії придушують конкуренцію і на інших ринках, Windows XP залучив вогонь для інтеграції додатків користувачів, таких як Windows Media Player і Windows Messenger в операційну системи, а також його тісні зв'язки з Live ID сервіс Windows. [13]
У 2001 році ProComp - групи, що включає кілька суперниками Microsoft, у тому числі Oracle, Sun і Netscape - заявив, що об'єднання і розподіл Windows Media Player в Windows XP було продовження антиконкурентної поведінки Microsoft в [16] , і що інтеграція Windows Live ID (у Microsoft Passport раз) у Windows XP була ще одним прикладом Microsoft намагається отримати монополію на веб-служби С. [19] Обидва ці претензії були спростовані Асоціації для отримання конкурентних технологій (АСТ) і обчислювальна техніка промислова асоціація (CompTIA), і частково фінансується Microsoft. [21] [23] Бій ведеться на фронтах для кожної зі сторін було предметом гарячих обміну між Oracle Ларрі Еллісон і Microsoft Білл Гейтс. [25]

Microsoft відповіла на "Свободу Innovate" веб-сайту, [26] вказує на те, що в більш ранніх версіях Windows, Microsoft включила засоби, такі як дефрагментатор диска с, графічний з файловий менеджер, і TCP / IP стека, і не було заперечити, що Microsoft в даний час конкуренцію. Microsoft стверджувала, що ці кошти переїхав зі спеціального на загальний використання і, отже, належали в своєї операційної системи.

Для того щоб уникнути можливості судової заборони, який міг би відклав випуск Windows XP, Microsoft змінила умови ліцензування, щоб виробники ПК прибрати доступ до Internet Explorer (але не видалити). Конкуренти відхилив це як тривіальний жест. [28] Пізніше Microsoft випустила утиліту як частина з пакетом оновлень 1 (SP1), яка дозволяє іконки та посилання на інші програмні комплекси, такі як Internet Explorer, Windows Media Player і Windows Messenger (не плутати з аналогічною назвою Windows Live Messenger, колишній MSN Messenger), які будуть видалені. Самі компоненти залишаються в системі, Microsoft стверджує, що вони необхідні для основних функцій Windows (таких як система HTML-довідки і робочий стіл), а також, що видалення їх цілком може призвести до небажаних наслідків. Один критик, Шейн Брукс, стверджує, що Internet Explorer можуть бути видалені без негативних наслідків, про що свідчить його продукт XPLite. [30] Діно Nuhagic створив непотрібних програм для видалення компонентів з багатьох XP до установки продукту. [32]

Крім того, в перший випуск Windows XP, "Придбати Музика Онлайн" функція завжди використовується Microsoft's Internet Explorer, а не будь-який інший веб-браузер, який користувач може встановити в якості його / її за умовчанням. Під тиском з боку держави департамент Сполучених юстиції, Microsoft випустила патч на початку 2004 року, яке усунуло проблему.